Varaa
loma

HAE >>

Millainen on Haikon kartanojoulu?

Millainen on Haikon kartanojoulu?

Haikon joulusta on tullut lapsillemme jännittävä jouluperinne – se Oikea Wanhan Ajan Joulu – ja vaimolleni puolestaan rentouttava retriitti kaikkien joulukiireiden jälkeen. 

Hiipiikö Haikon käytävillä tonttuja tänäkin jouluna?

Perheemme on viettänyt jo useamman joulun Haikon Kartanossa. Haikon joulusta on tullut lapsillemme jännittävä jouluperinne – se Oikea Wanhan Ajan Joulu – ja vaimolleni puolestaan rentouttava retriitti kaikkien joulukiireiden jälkeen. Oikea yhdistelmä perinteitä, herkullisia ruokia valmiissa joulupöydässä, nautiskelua kylpylässä sekä mielenkiintoista ohjelmaa – siinä perheemme hyvän joulun resepti.

Saavumme yleensä Haikkoon hyvissä ajoin jouluaattona. Vaikka matka Helsingistä on lyhyt, tuntuu kuin arkihuolet unohtuisivat jo ajomatkalla, ja auton kaartaessa hotellin eteen - tavallisesti majoitumme kylpylähotellin perhehuoneisiin – tuntuu että odotus on ohi: nyt alkaa joulu!

Joulu alkaa kylpyläosastolta

Lapset kiiruhtavat kanssani kylpylän allasosastolle: Erilaiset saunat, altaat ja jyrisevät elämyssuihkut houkuttelevat. Samaan aikaan äiti saa hemmottelulahjana hoidon kylpylän uusitulla hoito-osastolla. Kun arjen pölyt on pesty, puleerattu, hangattu ja hierottu pois on aika pukeutua tervetulotilaisuuteen. Monta sataa henkeä kokoontuu suureen kongressisaliin kuulemaan mitä ohjelmaa Haikon joulu pitää sisällään. Ja sehän pitää: tuntuu että ohjelmaa on vähän liikaakin… mutta onneksi kaikkeen ei tarvitse osallistua.

Retki Wanhaan Porvooseen kuulemaan joulurauhan julistusta on suosikkejamme, arvaamattomasta aattosäästä riippumatta. Tunnelma hämärällä Raatihuoneen torilla on ainutlaatuinen.

Aaton juhlaillallinen on makujen juhlaa

Erottamaton osa joulua on tietysti herkuttelu, ja Aaton juhlaillallinen on makujen juhlaa. Seisovasta pöydästä tarjoillaan lohta, silliä ja silakkaa eri muodoissaan, lipeäkalaa, perinteisiä joulun laatikkoruokia, maalaispateeta, sieniruokia, rosollia ja tietenkin sinappihuntuista kinkkua. Nautimme herkuista hartaina juhlapöydässämme ja uumoilenpa, että vaimoni ristii kätensä kiitollisena myös siitä ettei hänen ole näitä lukuisia ruokia tarvinnut kotona itse valmistaa. Ammattilaisten tekemiä herkkuja on aina ilo syödä.

Joulupukki vierailee illan joulujuhlassa

Aattoillan kohokohta on tietysti joulujuhla merenrannan Villa Haikossa: musiikkiesityksiä, yhteislaulua, joulun tarinoita sekä jouluevankeliumin luku.  Ja sitten saapuu illan päähenkilö Joulupukki! Pienempänä lapsemme toimivat hyvin hanakasti pukin pikku apulaisina, ja vieläkin nyt jo yrmeiden teiniemme silmiin syttyy ahne pilke kun pukin lahjakontti avautuu. Jälkikasvuamme on nimittäin joskus hemmoteltu varsinaisella lahjasateella: ensin Haikon pukin tuoma tervehdys Villa Haikossa, sitten kipinkapin hotellihuoneeseen jonne tontut ovat tuoneet lisää lahjoja – ja jos vuosi on kulunut oikein kilttinä, saattaa vielä kotonakin odottaa lahjoja joulukuusen alla. Joka vuosi kysymys toistuu: kuinka pukki ja tontut ehtivätkään joka paikkaan? Hiipikö Haikon käytävillä tonttuja?

Joulupäivän rentoilua Haikossa

Joulupäivä alkaa aamiaisella jonne nipin napin pitkään nukuttua keritään, sekä lämminhenkisellä hartaustilaisuudella Villa Haikossa kahveineen. Päivä kuluu ulkoillessa, allasosastolla pulikoidessa sekä kartanon joulubuffetin äärellä. Melkein kaipaisi Haikkoon suutaria joka tekisi lisää reikiä vyöhön joka viimeistään joulupäivän iltana alkaa kiristää. Mutta vielä on kiirehdittävä Villa Haikon musiikkimatineaan, kartanosta alamäkeen kulku sujuu sukkelasti, joskus jopa liukkaasti. Esitykset ovat korkeatasoisia, oopperaa ja perinteisiä joululauluja. Onneksi on väliaika, jonka aikana isäkin saa lääkitystä edellisillan yhteislaulun karhentamaan kurkkuunsa ja viritettyä nuottikorvansa korkeakulttuurimusiikin kuuntelun aaltopituudelle.

Tapaninpäivän brunssin jälkeen lähdemme Tapaninajelulle ihan omalla autolla ja kotia kohti. Tunnelma on raukea ja rentoutunut, aivan kuin olisimme olleet pitkälläkin matkalla joulun satumaassa. Ja yhteisesti syntyy päätös: ensi jouluna taas Haikkoon!

Kirjoitti: J. Tapani Matinaho, Haikon vakiovieras

SUOMALAISET KYLPYLÄT TWITTERISSÄ