Varaa
loma

HAE >>

KUOPION RAUHALAHDEN JÄTKÄNKÄMPPÄ 30 VUOTTA

KUOPION RAUHALAHDEN JÄTKÄNKÄMPPÄ 30 VUOTTA

Useita tunnustuksia saanut
KUOPION RAUHALAHDEN JÄTKÄNKÄMPPÄ 30 VUOTTA

- uutuutena 20-v. täyttävän Koskilaivojen M/S Salmetar –juhlaristeilypaketit ja juhannusjuhlien savusauna

Kuopion Rauhalahden Jätkänkämppä täyttää tänä vuonna juhlavat 30 vuotta. Jätkänkämppä siirrettiin Nurmeksesta vuonna 1987 Kuopioon, mutta sen historian juuret johtavat perimätietojen mukaan ainakin 1950-luvulle asti, jopa kauemmas. Se on nähnyt kymmeniätuhansia saunojia ja "jätkiä" jopa 80 vuoden ajan, tähän päivään asti.

Edelleen hirsirunkoinen kämppävanhus elää elinvoimaista elämää ja alueen toimintaa kehitetään koko ajan. Muun muassa juhannuksena Jätkänkämpällä on uusia palveluja. Jätkänkämpän 30-vuotis- ja Koski-laivojen 20-vuotisjuhlavuosien kunniaksi ajalla 27.6. - 3.8. M/S Salmetar seilaa tiistaisin ja torstaisin Kuopion matkustajasatamasta Jätkänkämpälle ja takaisin. Juhlien kunniaksi on rakennettu juhlapaketti, johon sisältyy risteily ja rosvopaistiateria. Juhlapaketin hinta kahdelle hengelle on 50 e.

Juhannusjuhlien uutuutena lämpiää Jätkänkämpän savusauna. Aattoa tähdittävät Marita Taavitsainen ja Mikael Konttinen, jotka esiintyvät sekä Jätkänkämpällä että juhannusaaton tansseissa ravintolassa ja tietenkin juhannuskokko sytytetään. Rauhalahti on lisäksi mukana Hulahula Suomi –maailmanennätystanssitempauksessa. Koko kesän ajan Rauhalahdessa on edelleen tukkilais- ja savusaunaillat joka tiistai & torstai. Hanuristi Pauli Huttunen viihdyttää vieraita perinteiseen tapaan ja Hannu Kettunen esittää tukkilaistaitoja.

JÄTKÄNKÄMPÄN HISTORIAA:

Rauhalahden Jätkänkämppä on alkuperältään hakkuutyömaiden yöpymispaikkana toiminut kämppä, joka rakennettiin Nurmeksen metsähallinnon alueelle ja oli silloin nimeltään Lintumäen kämppä (kuva). Kämpässä yöpyi parhaimmillaan 70 jätkää. Silloin saunaa lämmitettiin pari kertaa viikossa. Kylpylähotelli Rauhalahti sai mahdollisuuden ostaa kämpän vuonna 1987, jolloin se siirrettiin Rauhalahteen hirsinä. Jätkänkämpän yhteydessä sijaitseva ensimmäinen savusauna oli rakennettu vanhan aitan hirsistä. Savusauna on sittemmin palanut ja uudelleen rakennettu vuosia 1997 ja 2015.

Jätkänkämpällä vieraillut vuosien saatossa monenmoisia merkkihenkilöitä ja erilaisia sattumuksiakin on käynyt. Tiloissa on vietetty satoja häitä, pikkujouluja, illanistujaisia, syntymäpäiviä, kokouksiakin. Jätkänkämpällä on myös esitetty kesäteatteria 1990 luvun lopulla, mm. Kaunis Veera -esityksiä.

Myös talvella Jätkänkämpällä saunotaan ja vietetään aikaa. Jätkänkämpällä pitää tukikohtaansa uuden vuoden ja loppiaisen aikaan Joulupukki. Tunnelmallinen joulupukin koti "Santa Claus' Home" tuotteistettiin Jätkänkämpälle vuonna 2003 venäläisten matkanjärjestäjien ja Kuopion Matkailupalvelun pyynnöstä ja Joulupukin koti toimii edelleen "venäläissesonkina". Huippuvuosina joulupukin kodilla vieraili noin 10 päivän sesongin aikaan yli 3000 vierasta, pääosin venäläisturisteja.

JOITAKIN TAPAHTUMIA JÄTKÄNKÄMPÄN 30-V. TAIPALEELTA:

1987 - Kämppä siirrettiin hirsinä Rauhalahteen ja pystytettiin nykyiselle paikalleen Katiskaniemen kärkeen
Jätkänkämpän ensimmäinen savusauna rakennettiin vanhan aitan hirsistä

1995 - Jätkänkämpällä vieraili ja savusaunoi ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden voittanut Suomen Leijona-joukkue valmentajansa Curt Lindstömin johdolla "Lejonet är kova Jätkä"

1997 - Pääsiäisenä savusauna paloi ja siitä uutisoitiin Tukholmaa myöten

2003 - Tehtiin savusaunaan ahtautumisen maailman ennätys (108 henkilöä yhtä aikaa lauteilla) ja toisella kertaa lauteilla on ollut yhtä aikaa 42 kansalaisuutta. Ennätystä on rikottu useampaan kertaan ennen tätä.
2015 - Savusaunalla oli jälleen uusi palo

2016 - Jätkänkämppä liittyi kunnalliseen vesi- ja viemäröintijärjestelmään

2017 - Tammikuussa Visit Finlandin FinRelax kärkituote-status. Perusteluina: "legendaarinen saunatuote, jossa yhdistyvät suomalaisuus, hyvinvointi ja aito elämys".

2017 - Kesäkuussa kansainvälinen Culture Trip-sivusto nosti "10 of the Best Saunas in Finland"-artikkelissa Jätkänkämpän Savusaunan Suomen kymmenen parhaan saunan joukkoon.

Jätkänkämppä:

http://www.rauhalahti.fi/ravintolat/jatkankamppasavusauna/jatkankampan-tarina

M/S Salmetar -risteilyt

http://www.koskilaiva.com/risteilyt-palvelut/paikallisristeilyt/

SUOMALAISET KYLPYLÄT TWITTERISSÄ